Zeddam - Utrecht
085 401 1936 (ook via WhatsApp bereikbaar)

Gebruiksaanwijzing

Het op- en afzetten van de redressiehelm

Het op- en afzetten is eenvoudig, zeker naarmate u dit vaker doet. Tijdens het afleveren van de redressiehelm wordt u hiermee geholpen.

Wanneer moet hij gedragen worden?

Het beste resultaat voor de redressiehelmtherapie wordt verkregen tussen de 5 tot 12 maanden waarbij hij zoveel mogelijk gedragen wordt. Na 12 maanden is redressie van de schedelvorm minder effectief. Wanneer gekeken wordt naar de groeicurver van de hoofdomvang bij jongens en meisjes wordt dit duidelijk. Bij een leeftijd van 11 maanden in combinatie met de buikligging wordt vaak een advies gegeven om te stoppen met de therapie.

Gebruik van het opbouwschema

Het onder vermelde opbouwschema dient als leidraad. Omdat uw zoon/dochter niet gewend is aan het dragen van de redressiehelm is het verstandig een opbouwschema te hanteren. Sommige baby’s hebben meer tijd nodig om te wennen aan de helm, andere baby’s minder.

OPBOUWSCHEMA

 • Dag 1 – de helm wordt in totaal 2 uren gedragen. 1 uur voor, en 1 uur na het middagslaapje
 • Dag 2 – de helm wordt in totaal 4 uren gedragen. 2 uren voor, en 2 uren na het middagslaapje
 • Dag 3 – de helm wordt in totaal 6 uren gedragen. 3 uren inclusief het middagslaapje, en 3 uren na het middagslaapje
 • Dag 4 – de helm wordt vanaf begin van de ochtend incl. het middagslaapje gedragen. De helm wordt na het middagslaapje 1 uur af gedaan, en vervolgens weer op gedaan. Tijdens de nacht wordt de helm ook gedragen.

Advies: Let tijdens het afdoen van de helm altijd op de huid i.v.m. roodheid.

De helm moet af tijdens:

 • het aan- of uitkleden van uw zoon/dochter
 • het badje of onder de douche
 • het eten/drinken van warme maaltijden (papfles, melkfles, enz)
 • het zwemmen
 • koorts
 • hoge buiten temperatuur van ongeveer 25 graden. (Houd in gedachte dat temperaturen zeer verschillend kunnen aanvoelen. Soms is het 23 graden, en u ervaart dit als zeer heet. Soms is het 27 graden, en u ervaart het in het geheel niet als heet.)

De hygiëne

De helm sluit de hele dag aan op de huid van uw zoon/dochter. Hierdoor is het onvermijdelijk dat de helm aan de binnenkant vuil wordt. Telkens het in bad doen van uw zoon/dochter moet u de helm ook grondig wassen. Dit mag met babyshampoo. De helm moet dan volledig onder water. De helm absorbeert geen water. Daarna moet hij volledig met water worden afgespoeld waardoor alle zeepresten worden verwijderd. De helm mag niet drogen door een verwarming of andere hittebron. Hij moet drogen met behulp van een droge handdoek om vervolgens door de lucht aan te drogen. Andere methode om de helm schoon te maken worden afgeraden.

Wat te doen bij roodheid

Roodheid blijft tot een 0,5 uur zichtbaar:

Het is normaal dat de plaatsten waar de redressiehelm fixeert enigszins rood worden. Deze roodheid kan vergeleken worden met een horlogebandje die de pols omvat, of sokken die om een enkel zitten. Dit is normale roodheid. Wanneer de helm een half uur niet wordt gedragen moeten deze plekken weg getrokken zijn.

Roodheid blijft 0,5 tot 2 uur zichtbaar tijdens de wenperiode (eerste 2 weken):

Het is mogelijk dat u de helm te strak op doet, dus probeer hem minder strak op te doen (1 of 2 mm naad aan voorzijde verder open houden). Ook kan het zijn dat de huid aan de helm moet wennen. Als tijdens de wenperiode (de eerste twee weken dat de helm wordt gedragen) plekken pas met 2 uur wegtrekken kan de huid wellicht makkelijker wennen door het gebruik van Bepanthen ® of Sudocreme ®. Het is niet goed om deze middelen tijdens de gehele therapie te blijven gebruiken. De huid blijft dan te soepel door de zalf, terwijl de huid juist iets ‘harder’ moet worden. Crème moet altijd ingetrokken zijn voordat de helm weer wordt opgezet.

Roodheid blijft 0,5 tot 8 uur zichtbaar:

Soms kan de huid op een lokale kleine plek niet tegen het ‘bewegen’ van de helm, terwijl de helm wel iets mag bewegen. Deze roodheid verdwijnt vaak door op de binnenzijde van de helm Leukosilk ® 9.2mx2,5cm te plakken (verkrijgbaar bij Kruidvat of Trekpleister). Deze tape is zo glad dat de irritatie in de meeste gevallen verdwijnt. Vernieuw de tape dagelijks in verband met de hygiene. De tape moet op de helm geplakt worden nadat eerst talkpoeder op het foam wordt gedaan. Hierdoor beschadigt de tape de foamlaag niet.

Roodheid blijft ondanks het opvolgen van bovenstaand advies:

Stuur een app met foto’s of een video waardoor de roodheid te zien is. Bel vervolgens ongeveer een half uur later naar 06-33 95 74 98 voor direct advies van uw helmtherapeut. Dan wordt telefonisch met u afgesproken hoe alles op te lossen.

Als er wat roodheid ontstaat wil uw baby waarschijnlijk een beetje krabben omdat dit kan jeuken. Zorg er dus altijd voor dat de nageltjes goed geknipt blijven zodat de huid bij de roodheid niet open gekrapt wordt.

Wat u verder moet weten

 • De helm mag iets draaien of kiepen (ongeveer 1 tot 2 cm). Dit kan geen kwaad.
 • Kleed uw baby luchtiger omdat warmte wordt vastgehouden door de helm. Ook kan hij zweet veroorzaken. Tijdens de nacht kunt u een dekentje minder gebruiken. Overdag kan u proberen i.p.v. een trui alleen een T-shirt aan te doen. Zo nodig kunnen de sokjes ook uit. Als dit niet helpt kan een zweetband helpen, maar dit wordt pas als laatste middel toegepast. Zijn er nog vragen staat het u altijd vrij om te bellen 085 – 401 1936.

Bent u benieuwd hoe de helm wordt aangemeten? Kijk naar: Redressiehelm aanmeten video. Bent u benieuwd naar de resultaten? Kijk naar: De effecten van een redressiehelm.