Zeddam - Utrecht
085 401 1936 (ook via WhatsApp bereikbaar)

Werking Redressiehelm

De werking van een redressiehelm is het beste als je hiermee vroeg start. Als pasgeboren baby is het hoofd namelijk maximaal vervormbaar. Een scheef of afgeplat hoofdje kan veroorzaakt worden door druk van buitenaf, bijvoorbeeld het matras. Dit wordt ook wel een voorkeurshouding genoemd. Deze druk met een voorkeur van hoofdpositie geeft een vervorming. Deze vervorming heet positionele plagiocefalie (plagio = scheef) en brachycefalie (brachy = plat) aangezien de vervorming wordt vooroorzaakt door een verkeerde positie.

De functie van de redressiehelm is het redresseren van de schedel. Dit gebeurt niet door druk maar door het toelaten van groei bij de afvlakking. De helm sluit namelijk aan bij gebieden waar geen groei gewenst is maar ligt af daar waar groei wel toegelaten moet worden. Hierdoor ontstaat weer een mooi rond hoofdje.

Het beste resultaat van een redressiehelm wordt verkregen tussen de 5 tot 12 maanden. Na 12 maanden is redressie van de schedelvorm niet meer mogelijk omdat uw baby dan veel meer wakker is, de rugligging vaak niet meer de houding van uw baby is en groei niet meer zo snel gaat. De redressiehelm is veilig en wordt wereldwijd toegepast.

MAATWERK

De redressiehelm wordt volledig op maat gemaakt (filmpje maatname redressiehelm). De maatname wordt uitgevoerd door middel van gispzwachtels rond het hoofdje aan te leggen. Wanneer het gips is uitgehard kan de afdruk worden gebruikt om de juiste vorm voor de redressiehelm te maken. Hierdoor ontstaat na het vervaardigen van de redressiehelm ruimte bij de afplatting. Tijdens de pasfase worden de contouren geheel op maat bijgewerkt, zodat de helm thuis gebruikt kan worden.

Wat zijn de resultaten van een redressiehelm?

Vaak zien ouders als eerste dat het hoofdje niet rond is. Zij gaan naar een huisarts en deze verwijst hen vaak door naar een kinderfysiotherapeut. Hier krijgen zij tips over de houding van hun baby (tummy-time), maar vaak hebben zij ook tips richting de ouders. Hierbij kan gedacht worden aan tips over borstvoeding, de positie van het ledikant in een kamer, enzovoorts. Hierdoor kan vaak vermeden worden een redressiehelm te gebruiken.

Maar soms is het toch beter wel een redressiehelm toe te passen. Het hoofdje is zo scheef of plat dat het van buitenaf hulp nodig heeft om goed te groeien. Metingen laten dan zien dat redressiehelmtherapie een zeer effectieve behandeling is (zie afbeelding: een voorbeeld van een meting). Maar nog belangrijker….. ouders zelf zien dat het het hoofdje weer rond wordt!