Zeddam - Deventer - Utrecht - Venlo - Hijken
06-33 95 74 98 (incl. appcontact)

Werking Redressiehelm

Als pasgeboren baby is het hoofd maximaal vervormbaar. Een scheef of afgeplat hoofdje kan veroorzaakt worden door druk van buitenaf, bijvoorbeeld het matras. Deze druk met een voorkeur van hoofdpositie geeft een vervorming. Deze vervorming heet positionele plagio- en brachycefalieen wordt vooroorzaakt door het hoofd eenzijdig op de snel groeiende schedel te laten liggen. De functie van de redressiehelm bestaat in het redresseren van de schedel. Een redressiehelm voorkomt de neiging voor de baby om continue op de vlakke zijde te liggen. Daarbij zorgt hij ook voor het toelaten van groei bij de gebieden waar de redressiehelm niet aanligt, namelijk bij de afvlakking van de schedel.

Het beste resultaat van een redressiehelm wordt verkregen tussen de 5 tot 12 maanden. Na 12 maanden is redressie van de schedelvorm minder effectief. De redressiehelm is veilig en wordt wereldwijd toegepast.

MAATWERK

De redressiehelm wordt volledig op maat gemaakt (filmpje maatname redressiehelm). De maatname wordt uitgevoerd door middel van gispzwachtels rond het hoofdje aan te leggen. Wanneer het gips is uitgehard kan de afdruk worden gebruikt om de juiste vorm voor de redressiehelm te maken. Hierdoor ontstaat na het vervaardigen van de redressiehelm ruimte bij de afplatting. Tijdens de pasfase worden de contouren geheel op maat bijgewerkt, zodat de helm thuis gebruikt kan worden. Vanaf dit moment zullen de redressiehelm en de baby één zijn gedurende de hele therapie.

Wat zijn de resultaten van BRV?

Mensen staan voor de keuze, wel of geen redressiehelm voor hun baby. Als eerste wordt de kinderfysiotherapeut zo veel mogelijk ingeschakeld. Hierdoor kan het vermeden worden om een redressiehelm te gaan dragen. Metingen laten zien dat de redressiehelmtherapie, naast de kinderfysiotherapie, een zeer effectieve behandeling is.